PaardenAPK Thermografie

Thermografie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een thermische camera. Deze camera meet temperatuur met een nauwkeurigheid van 0,05 graden Celcius en zet deze waarden om in een warmtebeeld. Dit proces is geheel stralingsvrij.
Bijvoorbeeld de verschillen in temperatuur die het paardenlichaam uitstraalt wordt middels een thermogram inzichtelijk gemaakt.
Niet alleen warmte (hot spots), maar ook koude, asymmetrie, en afwijkende patronen zijn zeer belangrijke onderdelen. Hierbij kun je denken aan ontstekingen, blokkades, verminderde doorbloeding, zenuwbeschadigingen.
Een thermografisch onderzoek is een onderzoeksmethode die op lokatie kan worden gedaan.

Thermografie wordt nu ook in Nederland steeds meer als waardevolle aanvulling gebruikt om de algehele staat van het paard in beeld te brengen.
Een groot voordeel is dat naast de blessure die het paard op dat moment laat zien, ook de eventuele oorzaak naar voren kan komen. Dit omdat het hele paard in beeld wordt gebracht. Denk hierbij aan een kreupelheid in het voorbeen waarbij de daadwerkelijke oorzaak in de halswervel zit.
Middels thermografie kan een probleem worden gelokaliseerd waarna de dierenarts een gerichter onderzoek of behandeling in kan zetten.
Thermografie is niet bedoeld om een diagnose te geven. Wel kan zeer makkelijk en snel de richting voor vervolgonderzoek worden gegeven.
Dit scheelt veel tijd en geld.

Het is uitermate geschikt om bij de verschillende klachten een duidelijk beeld te krijgen van de algehele conditie van het paard. Maar misschien nog wel belangrijker is om preventief in de gaten te houden hoe het met uw paard gaat.
Bij klachten kunt u bijvoorbeeld denken aan problemen tijdens het rijden, gedragsveranderingen of vage kreupelheden.
Preventief is het mogelijk om uw paard geheel of gedeeltelijk te laten thermograferen zonder dat u klachten heeft. Zodat u na een drukke periode kunt vergelijken wat de inspanning met de conditie van uw paard heeft gedaan. Eventuele beginnende blessures, ontstekingen of neurologische processen worden in een vroeg stadium in beeld gebracht.
Daarnaast is thermografie uitermate geschikt om de pasvorm van uw zadel in beeld te laten brengen. Ook de zit van de ruiter kan de aansluiting van het zadel op de rug van het paard beinvloeden. Denk hierbij aan het scheef zitten, voorover of achterover zitten waardoor er asymmetrische belasting op de rug plaatsvindt. PaardenAPK kan u helpen bij het lokaliseren hiervan.
De onderzoeken worden bij u op lokatie verricht. Het is zeer geschikt voor moeilijk benaderbare paarden omdat er geen direct contact met het paard is.
Omdat de meetapparatuur zeer gevoelig is, dienen er een aantal voorzorgsmaatregelen te worden getroffen.
De lokatie waar het onderzoek wordt uitgevoerd dient binnen, tochtvrij en op een droge vloer te zijn. Daarbij is de directe inval van zonnestralen niet gewenst. Het is van belang dat de ruimte groot genoeg is om rondom het paard te kunnen lopen.
Bij aanmelding krijgt u via de mail een intake formulier en een lijst met de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot uw paard. Dit maakt resultaten nog nauwkeuriger.